Juuso Hämäläinen Ihminen on utelias eläin.

Yksityistämisen valheet

Sipilän hallitus ja edeltäjänsä ovat ajaneet julkisten palveluiden ja valtion omaisuuden sekä omistamien yhtiöiden myyntiä. Meille väitetään, että tämä on trendi maailmalla, joka tuottaa tuotteita ja palveluita tehokkaammin. Puhutaan myös siitä, ettei julkisen sektorin kuulu omistaa ja pyörittää yrityksiä. Omistajaohjaus on liian vaikeaa virkamiehille ja poliitikoille. Siitä ei saada koskaan kuulemma tehokasta. No tämä kaikki on valhetta. Tarkoituksellista sellaista. Viimeisen 15 vuoden aikana on suuryritysten omistus siirtynyt nimenomaan valtio-omisteiseen suuntaan maissa, joissa on vahva ja kasvava talous ollut jo pitkään. Globaalisti Fortune 500- listan yrityksistä oli vain muutama prosentti valtio-omisteisia 2000-luvun alussa. Nyt niitä on 25%. Suomen terveydenhuolto on suuryritys, kun se yksityistetään edes osaksi. Älykkäästi johdetuissa kansantalouksissa käytetään hyvin johdettuja valtionyhtiöitä helpottamaan maan palkkaverorasitusta. Voitot käytetään kaikkien hyväksi eikä vain harvojen omistajien, jotka välttelevät veroja ja pumppaavat voitot muualle. Tämän takia voidaan ansiotuloverot pitää alhaisina. Kapitalismin mallioppilas Singapore on kymmenet vuodet pyörittänyt joukkoa suuryrityksiä valtion omistuksessa.Sellaisia kuin Singapore Airlines tai maailman suurin kauppasatama tai hyvin Aasiassa menestynyt teleyhtiö SingTel. Singaporessa tulovero on hyvilläkin ansioilla alle 15%, vaikkapa 10.000€ kk-ansiosta. Ostovoima on siis korkea alhaisten verojen ansiosta. Julkisen sektorin budjettia pidetään toki tiukkana, mutta se mahdollistaa silti hyvin kehittyneen sosiaalijärjestelmän. Julkisten palveluiden yksityistäminen ja valtion omaisuuden myynti on hölmöläisten hommaa. Ne auttavat valtion kassavajeessa vain hetken. Aivan kuten siinä suomalaisessa tarinassa miehestä pakkasella, joka lämmitti itseään tekemällä housuihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Älykkäästi johdetuissa kansantalouksissa käytetään hyvin johdettuja valtionyhtiöitä helpottamaan maan palkkaverorasitusta"

Joo, mutta mistä Suomeen saataisiin älykkäästi johdettu kansantalous ja hyvin johdettuja valtionyhtiöitä. Kekkosen aikaan systeemi toimi, mutta ei enää.

Toimituksen poiminnat