Juuso Hämäläinen Ihminen on utelias eläin.

Kansalaisten urkinta vie turvallisuuden kokonaan

Poliitikot vaativat lisää urkintaoikeuksia viranomaisille. Olemme kuitenkin nähneet miten kansalaisten urkintaa on aina käytetty väärin. Ei ole edes merkitystä sillä, aloitetaanko valvonta mistä syistä, valvotusti ja yksityisyyttä kunnioittaen. Kun henkilötietorekisterien tietosisältö turpoaa niin myös yhä useampi haluaa ja pääsee tietoihin käsiksi. Pysyvät rekisterit ovat aikapommi varsinkin, kun valta vaihtuu. Esimerkkinä Saksa 30-luvulla. Tunnollisesti kerätyt kuntien asukasrekisterit otettiin natsien tehokäyttöön tunnetuin seurauksin. Amerikkalainen IBM oli tuolloin markkinajohtaja ohjelmoitavissa reikäkorttikoneissa. Ne olivat sen ajan tietokoneita. IBM vuokrasi natseille tuhansia koneitaan, ohjelmoijat sekä huollon tukihenkilöt, jotka läpi sotavuosienkin toimivat osana natsihallintoa avustaen väestönsiirroissa ja kuljetusten optimoinnissa. Kansalaisista talletettiin reikäkorteille halutut tiedot ja voitiin sitten nopeasti kortinlukijoilla sortata tietyn alueen juutalaiset yhteiseen kuljetukseen polttouuneihin. Mm. Auswitchin leirillä oli erillinen IBMn tietokonehuone, jossa IBMn Saksan yhtiön työntekijät käsittelivät juutalaisten tietoja leirin johtoa varten. Ilman IBMn teknistä tukea ja kerättyjä rekistereitä ei Hitler olisi saanut tuhoa niin tehokkaaksi. Pelkästään sotakaluston ja miehistön kuljetukset eivät olisi sujuneet niin hyvin. Tämä on hyvä esimerkki nimenomaan siitä mihin kansalaisten tietojen rekisteröinti voi johtaa. Natsiajan jäljiltä on Saksassa nykyäänkin hyvin tiukka menettely henkilötietojen rekisteröinnissä. Esimerkiksi henkilötunnus oli kielletty aivan viime vuosiin asti. Nyt sen kytkeminen muihin henkilön tietoihin on useimmiten luvatonta. Nykyajan tietotekniikka antaa aivan toiset mahdollisuudet urkintaan. Saksan pääministerikin oli vuositolkulla urkinnan kohteena. Teleliikenteen valvonta johtaa aina myös tietojen analysointiin ja arkistointiin liittyen henkilön profiiliin. Tiedot säilytetään maailman tappiin, urkkijan luonne on sellainen. Viranomaisille ei tule antaa lisää oikeuksia henkilöurkintaan edes Suomessa. Nimenomaan turvallisuus ei ole sopiva perustelu, koska urkinta lopultakin vie turvallisuuden kokonaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kansalaisten valvonta on jo totalitarista ja valvojaa itseään ei valvo kukaan. Siksi viranomaisille ei tulisi antaa enää yhtään lisää valtuuksia tai resursseja kansalaisten valvontaan, vaan valvonta tulisi ylettää myös valvontaa tekeviin ja ylinpään valtionjohtoon, joiden tekemisiä ei valvo tällä hetkellä kukaan.

Juuso Hämäläinen

Näin tulisi tehdä, ettei käy esimerkiksi kuten Kiinassa, Venäjällä, USAssa tai Saudeissa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Moni työssäkäyvä ei varmaankaan ole tietoinen siitä, että pitkäaikaistyöttömien yksityisyyden suojaa on ryhdytty murtamaan ihan lailla :

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141369

Lukekaa 9 §
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141369#P...

Sitten mielenkiintoinen pykälä :
"
11 §
Salassa pidettävien tietojen saaminen palvelun järjestämistä varten

Salassa pidettävät työtöntä koskevat tiedot, jotka ovat tarpeellisia monialaisen yhteispalvelun tarjoamiseksi, hankitaan työttömän suostumuksella, jollei jäljempänä 2 momentissa tai muussa laissa toisin säädetä.
"

Ja jäljempänä sitten säädetään :
"
Työttömän suostumuksesta riippumatta työ- ja elinkeinotoimistolla, kunnalla ja Kansaneläkelaitoksella on oikeus salassapitosäännösten ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä saada toisiltaan sekä tässä laissa tarkoitettujen tehtävien hoitamiseksi käyttää edellä 9 §:n 2 momentissa tarkoitettuja työtöntä koskevia tietoja, jotka ovat välttämättömiä työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun järjestämiseksi työttömälle. Tiedot voidaan luovuttaa teknisen käyttöyhteyden avulla.
"

Luulenpa että rikollisillakin on vielä paremmat oikeudet yksityisyyden suojaan mutta pitkäaikaistyöttömiltä yksityisyyden suoja on rikottu ja varmasti lisää seuraa.

Juuso Hämäläinen

On todella outoa. Tiedätkö mitä kaikkea tietoa voidaan luovuttaa yksilöstä eri viranomaisille?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ei minulla ole tarkkaa käsitystä mitä tietoja rekistereistä luovutetaan kun en tiedä täsmällisesti mitä tietoja kansalaisista talletetaan. Mutta uskoisin että seksualinen suuntautuminen, vankilatuomiot, terveystiedot, onko lasten tai naisten pahoinpitelijä tai ihan mitä vaan tietoa mitä jokin työllistävä taho haluaa tietää työnhakijastaan.

Ja voihan tieto olla eräänlainen turvaluokitus tai profiilin veto työttömän luotettavuudesta esim. kansalliseen turvallilsuuteen liittyen. Siis uskallan arvata , että kaikenlaisia profiileja voidaan vetää nykyisin kaikista kansalaisista mitä talletetuista tiedoista halutaan. Sekä kansalaisten suhteet muihin kansalaisiin tietenkin kiinnostavat viranomaisia, sillä ei tarvitse mennä kovinkaan pitkälle ystävien ketjussa kun jokin henkilö tuntee esim. huumerikollisen.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Todella hyviä pointteja. Kommentoinkin aiempaan blogiini juttuasi.

Käyttäjän juustoparrkmaki kuva
Juuso Parkkisenmäki

Pitää elää niin että tuollaiset "urkinnat" eivät haittaa. ;)

Meitähän sitäpaitsi muutoinkin urkitaan ihan päivittäin ja näennäisen laillisesti mm. kaikenmaailmaan "plussakorttien" ja "asiakaskorttien" jms.- avulla. Meidän ostoskäyttäytyminen esimerkiksi tuntuu olevan jo aika monen tahon tiedossa,-ja vain yhden faktan tässä näin mainitakseni.

Urkkiminen tämän päivän tietotekniikan avulla on jo lapsellisen helppoa atk-n perustekniikkaa ymmärtävälle kätevälle näpertelijälle. Lisäksi verkko tarjoaa jo iloisesti menetelmiä sekä aplikaatioita ja vieläpä ihan ilmaiseksi, jotka takaa sen että näiden näpertelijöiden perään eivät koirat hauku.
Minusta tuntuu että nämä "lisäurkintaa vaativat politiikot" ovat jo pahasti jälkijunassa kehityksestä. Miksi vaatia sellaista mitä voi tehdä muutenkin anonyymisti ja turvallisesti....kysyn vain?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

USA:n vakoilu on aina ystävällismielistä ja oikeastaan meidän länsimaalaisten etu.

Piiloutuminen USA:n vakoilulta on epäilyttävää. Sitähän ei tee kuin terroristit ja linux-hörhöt.

Toimituksen poiminnat