Oikeusvaltio ei tuo oikeutta

Olen ikäni ihmetellyt kuinka me suomalaiset luotamme lapsenuskolla oikeusvaltioomme kunnes itse tai lähipiiristämme joku hakee oikeutta raastuvassa. Huonoja esimerkkejä tulee päivittäin oikeusjärjestelmän myllystä. Hometaloriidoista on luettu vuositolkulla. Niissä laitetaan syyttömiä ihmisiä valtavaan ahdinkoon oikeuskulujen ja prosessin keston takia. Tänään saimme lukea mäkihyppääjä Harri Ollin kohtalosta. Hänellä on hyvinkin 100.000€ oikeuskulut yksinkertaisesta riidasta Hiihtoliiton kanssa.

Tuomioistuinten ja oikeusjärjestelmän toiminta on ihmisvihamielistä ja täysin irti siitä riesasta mihin yksilöiden alistuttava olivat he kantajia tai epäiltyjä.

Tuomioistuinten tulisi ratkoa jutut virkatyönä johonkin kohtuulliseen hintaan. Yhtään asianajajaa ei tule sotkea oikeusjuttuihin. Oikeuden saamisen on oltava kustannuksiltaan halpaa niin, että kulut pystyy maksamaan kuka tahansa. Yksityisen elinkeinon harjoittaminen ei kuulu oikeusistuimeen. Oikeuden hakeminen ei saa johtaa siihen, että oikeuden määräämän rangaistuksen lisäksi tulee maksettavaksi kuluja, jotka voivat olla jopa enemmän kuin varsinainen rangaistus.

On myös syytä muuttaa oikeuden kustannusseuraamuksia radikaalisti johtuen eriarvoisuudesta kyvyssä kattaa asianajokuluja. Yksilön taloudellinen kyky käydä oikeutta yritystä vastaan on yleensä olematon. Sama rikkaan ja köyhän välillä. Oikeusturvavakuutukset kattavat vain mitättömiä summia. Kymppitonnilla tai kahdella ei pitkälle pötkitä.

Oikeus ei selkeästikään toteudu Suomessa oikeusjärjestelmämme kautta. Sitä ei myöskään toteuta asianajajalaitos. Molemmat ovat ytimiään myöten mätiä byrokratian, hitauden, tasa-arvon puutteen, päätösten arvaamattomuuden ja erityisesti kustannusten takia. Lakien puutteet ja lakien määrä, tulkinnan erilaisuus ja korjaamisen hitaus ovat oma lukunsa. Niihin en tässä puutu lainkaan.

JuusoHmlinen
Sitoutumaton Helsinki

ICT-ihminen 70-luvulta alkaen meillä ja muualla. Maailmaa kolunneena helpompi nähdä mitä suomalaisuus on ja mitä se ei ole.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu